1/11/12

PANELLETS CARME RUSCALLEDA



Com cada any ,per Tots Sants , mengem panellets casolans. Quan era petita, els feia la meva mare,  però d’uns anys ençà, m’ha passat el relleu .
Fins ara els elaborava amb la clàssica recepta, però aquest any he canviat i he fet servir  la recepta  de panellets de la Carme Ruscalleda, que la he vist en el blog de Llevat Farina Sucre i Sal. 
Surten uns panellets melosos, gustosos, deliciosos. Una fantàstica recepta.



Panellets Carme Ruscalleda:
Ingredients:
-500gr de farina d’ametlla
-350gr de sucre
-150gr d’aigua mineral
-1 clara d’ou(sense muntar)

Decoració:
-200gr de pinyons
-Coco ratllat
-Ametlla picada
-Cacau
-Xocolata fondant
-1 rovell d’ou batut amb 6 gotes d’aigua.
-1 clara d’ou  una mica batuda.

Procediment:
1-Escalfar l’aigua amb el sucre.
2-Quan arrenqui el bull incorporar la farina d’ametlla.
3-Coure sense deixar de remenar, fins que la pasta es desenganxi de les parets, aproximadament 5 minuts.
4-Refredar la pasta i afegir la clara d’ou sense muntar, fins que quedi  tot integrat.
5-Deixar reposar la massa dins de la nevera un mínim de 2 hores. Espot deixar tota la nit.

Cocció i decoració:
-Pinyons: prenem trossets de massa i fem boles petites, les passem per clara d'ou i les arrebossem de pinyons. Les posem en una plàtera  a sobre de paper de forn, els pintem amb el rovell i els posem al forn a 200 graus , només a dalt, fis que quedin rossos, aproximadament 6 minuts.
- Coco: mesclem la mateixa quantitat de volum(no del pes) de massa i de coco ratllat, fem boles i li donem la forma de piràmides petites, arrebossem amb coco ratllat i pintem amb el rovell d'ou. Coure igual que els altres.
-Ametlla:  fem igual que els de pinyons , però arrebossem amb l'ametlla.
- Xocolata: Afegim  2 cullerades de cacau en pols, donem la forma rodona i amb el dit fem un forat, on , un cop cuits, omplirem amb xocolata fondant desfeta.
També podem fer d'altres gustos, com de maduixa , afegint essència de maduixa i una mica de colorant a la massa.
-De cafè, afegint una cullereta de cafè instantani, i essència de cafè.
Es poden fer del gust que vulgueu.

31/10/12

MAGDALENES HALLOWEEN



 Últimament, per aquestes dates, es planteja tot sovint el debat de Castanyada o Halloween. Jo penso que no són festes excloents, sinó que cada una té la seva gràcia.
Però, definitivament, celebrar el Halloween és més divertit des de el punt de vista gastronòmic. Tota la xarxa en va plena de  la cuina creativa , inspirada en coses terrorífiques i carbasses buides que fan servir com a fanalets, taules decorades com de la família Adams, amb tot luxe de detalls i tota mena de rebosteria imitant aranyes, monstres, morts, zombis, i etc .
Els meus fillS , aquesta nit celebren el Halloween amb els seus cosins, i per fer una mica de festa, els he fet aquestes magdalenes, farcides de dolç de llet i cobertes amb crema de formatge. Les he decorat amb uns ulls fets  de fondant, uns cervells amb la crema tenyida , i unes aranyes.
La recepta de les magdalenes és la bàsica que està aquí, i la cobertura de formatge està aquí.
Bona Castanyada!




28/10/12

CREMA DE COL LLOMBARDA



La col llombarda és una varietat de col que té un color morat espectacular. És molt apreciada al nord d’Europa on es cuina de moltes maneres.  Jo sempre l’havia menjada crua, formant part d’amanides, però cuita mai.
Aprofitant que ja sembla que baixen les temperatures, he fet aquesta crema amb la col llombarda. Queda molt bona, i amb un color lila molt divertit. Els meus fills m’han preguntat si era una crema de “Alien”, perquè els hi recorda menjar extraterrestre. Penso que, fins i tot, es pot incloure en un menú per Halloween.


Crema de col llombarda :
Ingredients:
-750gr. de col llombarda neta i tallada a trossos
-200gr. de ceba neta tallada a quarts
-1 gra d'all
-50gr. d'oli d'oliva
-30gr. de mantega
-600gr. de brou de pollastre *
-1 cullereta de sal
-Pebre negre
-Nou moscada mòlta
-Formatge cremós o encenalls de formatge sec per decorar.
*En lloc de brou de pollastre , jo he posat l’aigua amb una cullerada de brou concentrat fet amb la Thermomix.

Procediment tradicional:
1- Picar l’all i la ceba i sofregir amb l’oli i la mantega fins que quedi transparent.
2- Afegir la col llombarda, el brou, un polsim de pebre negre i de nou moscada i coure 30 minuts aproximadament.
3- Triturar amb una batedora elèctrica i rectificar de sal.
4- Servir decorada amb una nou de formatge cremós o encenalls de formatge sec.

Procediment Thermomix:
1- Picar la col llombarda ,en dos tongades, 4seg./Vel.4. Reservar.
2- Picar la ceba i l’all, 4seg./Vel.3 ½. Baixar les verdures de les parets del got amb l’espàtula.
3- Afegir l’oli i la mantega i sofregir 5min./Varoma/Vel.1.
4- Incorporar la col llombarda reservada i saltejar 5min./100 graus/Vel.1.
5- Posar el brou, un polsim de pebre negre i de nou moscada i coure 30min./100graus/Vel.1.
6- Rectificar de sal.
7- Esperar a que la temperatura baixi una mica i triturar 1 min./Vel. Progressiva 5-10.
8- Servir decorada amb una nou de formatge cremós o encenalls de formatge sec.

24/10/12

DONUTS



Un dels reptes que em poso a l’hora de cuinar i que més em diverteix, és aconseguir fer brioixeria comercial casolana. Penso que fet a casa, sempre serà més sà i als nens els encanta la idea.
Aquest cop he fet Donuts, i han quedat boníssims.
 A casa se’ls  han menjat de ”dos en dos“ i ja no en queda ni un, tot i que, acabats de fer vaig congelar els que van sobrar, perquè així conservessin tota la seva esponjositat.
La recepta la vaig treure del blog Cocinando con Gozalde , on posa un pas a pas molt explicatiu.


DONUTS
Ingredients:
-200gr de farina normal
-80gr de farina de força
-80gr de llet
-40gr de mantega
-25gr de llevat de Forner
-1 ou
-30gr de sucre invertit
- la pell d’una taronja( sense la part blanca)
-12 llavors de Cardamom
-1 cullereta de cafè de sal
-oli suau per fregir ( jo he utilitzat de gira-sol)
Ingredient cobertura:
-2 cullerades de mantega
-2 cullerades d’aigua
-6 cullerades de sucre en pols

Procediment amb Thermomix:
1-Obrir les llavors de cardamom i extreure’n els grans de dins i reservar.
2-Barrejar les farines amb la pell de taronja, els grans reservats de Cardamom i la sal 30 seg./Vel. progressiva 5-10. Reservar.
3-Sense rentar el got, posar la llet, la mantega i el sucre i escalfar 3 minuts/37 graus/Vel.1.
4-Afegir el llevat i barrejar 10 segons/Vel.6.
5-Posar l’ou i mesclar 10 seg./Vel.6.
6- Agregar la mescla de farina reservada, i barrejar 30seg./Vel.5.
7-Pastar 2 minuts/vel. Espiga .
8-Deixar reposar, dins del got, tapat amb un drap, aproximadament, 1h,30min.
9-Treure del got i estirar la massa  amb un corró fins a ½ cm de gruix i tallar amb un tallador rodó  gran i un petit pel forat.
10-Col.locar a sobre d’un paper de forn i deixar llevar fins que doblin el seu volum.
11- Fregir amb oli, no molt calent, fins que quedin  amb un lleu to daurat*.
12-Pintar amb la cobertura.

*Coure molt poc, perquè sinó queden durs.
*He tallat el paper de forn a mida de cada Donut perquè no es deformin a l’hora de fregir-los.
Recent fets els he congelat i així sempre estaran tendres.



12/10/12

ESCUMA DE PRÉSSEC




Un del motius pels que estic més contenta amb la meva Thermomix  és la facilitat amb la que pots  preparar unes postres .
M’encanta poder cuinar en menys de 5 minuts, un plat que de manera tradicional em suposaria una bona estona i una estesa de plats i olles per rentar.
Aquesta escuma de préssec, l'he fet  per aprofitar els últims préssecs de Calanda de la temporada.

Escuma de préssec:

Ingredients: 8 racions
-100gr de sucre
-300 gr de préssec pelat i congelat *
-2 cullerades de suc de llimona
-2 clares d’ou (80gr si són pasteuritzades)

Procediment Thermomix:

1-Pulveritzar el sucre 15seg/Vel.10.
2-Afegir el préssec congelat, i el suc de llimona i triturar 30seg/Vel. Progressiva 5-10.
Comprovar que ha quedat ben barrejat i amb l’espàtula baixar la mescla que ha quedat a les parets del got.
3-Posar la papallona  a les ganivetes , afegir les clares i muntar 3 min./Vel.3,5.
4-Servir immediatament en copes i decorar amb talls de préssec natural o sucre de colors.
*Aquesta recepta també es pot fer amb el préssec amb almívar . En aquest cas, disminuir a la meitat la quantitat de sucre.

15/9/12

DORAYAKIS


Jo desconeixia què eren els Dorayakis, fins que un dia el meu fill me’n va demanar per  berenar.
Resulta que és el menjar preferit d’en Doraemon, uns dibuixos animats de la TV.
Investigant he vist que és un berenar típic dels nens japonesos, semblant a un pancake, que mengen acompanyat de melmelada de mongetes vermelles.
Jo he utilitzat la recepta, que està molt ben explicada en el Blog Cocinando con Goizalde i l’he farcit amb crema de xocolata.
El meu fill se n’ha emportat una bona pila a l’escola i han estat tot un èxit.
Com podem veure, fins i tot els dibuixos animats ens poden ensenyar cuina internacional!


 Dorayakis:

Ingredients: ( 18 peces rodones aproximadament)
-100gr de farina
-1/2 cullereta de llevat tipus Royal
-50gr de sucre
-2 ous
-20gr de mel
-1 cullereta d’essència de vainilla
-50 ml d’aigua
-1 cullerada d’aigua
Procediment Thermomix :
1-Posar  la farina al got amb el llevat i el sucre i barrejar 20 segons/Vel. 8. Reservar.
2- Posar els ous dins del got i batre 20 segons/ Vel. 2.
3-Afegir la mel i la vainilla i barrejar 20 segons/ Vel 2 i ½.
4-Tornar a programar 20 segons/ Vel 2 i ½ anar incorporant poc a poc els  50ml d’aigua.
    Si es necessari, mesclar 10 segons més a la mateixa velocitat.
5-Deixar reposar la massa, en el got,  30 minuts a temperatura ambient.
6-Finalment mesclar la cullerada d’aigua 10 segons/ Vel 2 i ½.
7-Escalfar una planxa antiadherent, i tirar una cullerada sopera de massa, formant un cercle (1)
8-Coure fins que apareguin bombolletes a la superfície (2), moment en el que l’hem de donar la volta i acabar de coure (3).
9- Deixar refredar i farcir amb  crema de xocolata, melmelada, etc.

 Procediment Tradicional:
1-Tamizar la farina amb el llevat i barrejar amb el sucre. Reservar.
2- En un bol batre una mica els ous, afegir la mel i la vainilla i mesclar.
3-Afegir la mescla de farina reservada i barrejar .
4-Anar integrant , poc a poc els 50 ml d’aigua, sense deixar de batre fins que quedi una massa homogènia.
5-Deixar reposar la massa 30 minuts a temperatura ambient.
6-Finalment mesclar la cullerada d’aigua .
7-Escalfar una planxa antiadherent, i tirar una cullerada sopera de massa, formant un cercle (1)
8-Coure fins que apareguin bombolletes a la superfície (2), moment en el que l’hem de donar la volta i acabar de coure (3).
9- Deixar refredar i farcir amb  crema de xocolata, melmelada, etc.