29/2/12

PA DE BRIOIX



La cuina és química pura, amb els mateixos ingredients, combinats de diferents maneres i amb proporcions  molt semblants , surten plats diferents. Això és molt  evident amb el brioix. Totes les receptes porten,  bàsicament,  farina, sucre, ous, llevat i  llet , però , canviant la proporció de cada element, el temps de llevat, o la cocció, obtenim un resultat diferent en cada cas. Aquesta màgia és el que més em fascina de la cuina.
En la meva recerca de un bon brioix, he fet aquesta recepta. És molt senzilla de fer , i amb un resultat
excel·lent.



Pa de Brioix

Ingredients:
-500gr de farina de força
-100gr de mantega
-4 ous
-90gr de llet
-60gr de sucre
-30gr de llevat fresc
-10gr de sal
-1 ou batut per pintar.

 Procediment  tradicional:

1-Formar una muntanya amb la farina.
2-Desfer el llevat amb la llet tèbia.
3-Fer un forat al centre de la farina i tirar la llet amb el llevat, els ous, la mantega,el sucre i la sal.
4-Poc a poc , anar integrant tots els ingredients, fins aconseguir una massa fina.
5-Tapar i deixar llevar 1 hora aproximadament.
6-Tornar a treballar la massa i
col·locar-la en un motllo, fins a la meitat, i deixar reposar , fins que dobli el seu volum, aproximadament, 45 minuts.
7- Escalfar el forn a 200 graus, pintar la massa i coure  30 o 40 minuts aproximadament.

 Procediment Thermomix:

1-Escalfar la llet , 30 segons , temperatura 37 graus, velocitat 1.
2-Disoldre el llevat amb la llet 10 segons , velocitat  3.
3-Afegir la farina, els ous, el sucre i la sal i barrejar 30 segons , velocitat 6.
4-Amassar 2 minuts, got tancat, velocitat espiga , i anar tirant la mantega a trossets .
5-Deixar reposar la massa , en el got, una hora aproximadament.
6-Baixar la massa de les parets i tornar a pastar, 1 minut, got tancat, velocitat espiga.
7-Treure la massa , amb les mans untades d’oli, i col·locar la massa en un motllo, fins a la meitat, i deixar reposar , fins que dobli el seu volum, aproximadament, 45 minuts.
8- Escalfar el forn a 200 graus, pintar la massa i coure  30 o 40 minuts aproximadament.



14/2/12

CORS DE SUCRE



Avui és Sant Valentí  i sempre m’agrada fer un detallet culinari per l’ocasió.
Aquest cop he fet uns sucres amb forma de cor, de color rosa i blanc.
Ho vaig veure en el blog de Morgana. Tartas con magia,  només porta sucre i aigua. Es pot utilitzar sucre refinat o integral, i fer la forma segons el motllo escollit..
És una manera divertida de servir el sucre  amb un bon cafè.




Cors de sucre:
ngredients:
-15 ml d’aigua
-240 gr de sucre
-Colorants alimentaris
-Motlles de bombons, o de glaçons

Procediment:
1-Afegir l’aigua poc a poc amb el sucre i barrejar fins que sembli sorra de platja mullada.
2-Tenyir amb el colorant escollit i omplir els motllos.
3-Deixar assecar , aproximadament, 2 dies. Poden ser més, dependent de l’ humitat ambiental.
4-Desmotllar i servir.

2/2/12

BUNDT CAKE




Aquestes festes he tingut la sort de rebre molts regals gastronòmics. Perquè serà?
A la carta del Reis Mags, només vaig demanar una cosa, un motlle de Bundt cake de la Nordic Ware. Ja era el segon any que el demanava, així que sospirava, com una nena petita per  la seva joguina, que me’l portessin. I per fi va arribar el matí de Reis. Vaig fer una ullada als paquets i vaig divisar un amb el meu nom, rodó i que pesava molt.  El vaig obrir ràpidament, i allà estava, flamant, el meu autèntic motllo, del que havia llegit tantes meravelles. Ara només faltava provar alguna recepta , i vaig escollir una del blog Food &Cook.
El desemmotllat és perfecte, i per tant manté la forma impecable. El sabor és deliciós i la textura és molt flonja. Es conserva tendre molts dies.
Estic encantada amb aquesta nova adquisició!

Ingredients:
-410gr de farina.
-1 sobre i mig de llevat en pols.
-1 polsim de sal.
-225gr de mantega( a temperatura ambient).
-330gr de sucre.
-4 ous.
-240gr de llet.
-1 cullereta de vainilla.

Procediment:
1-Batre la mantega  amb el sucre fins que quedi cremosa,i agregar la vainilla  .
2-Afegir els ous, un a un sense deixar de batre.
3-Incorporar la farina, prèviament tamisada , poc a poc, i alternant-la amb la llet, es a dir, una mica de farina, una mica de llet, fins incorporar tots els ingredients.
4-Untar  el motllo amb mantega i farina ( jo he utilitzat un en esprai)  i omplir amb la massa .
5-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament, 40 minuts. (podem punxar per veure el grau de cocció).
6-Treure del forn i deixar refredar dins del motllo 10 minuts. Ara ja el podem desemmotllar, i esperar que es refredi del tot.

22/1/12

ANGEL FOOD CAKE DE XOCOLATA



D’ençà que va aparèixer el Internet a la meva vida s’han obert un ventall, infinit, de  possibilitats noves de fer i de conèixer. Una d’elles és posar al meu abast la cuina d’altres països .
I com m’agrada molt provar coses noves , he trobat en el Blog El rincón de Bea  un pa de pessic  Nord-Americà  anomenat Angel food , que com el seu nom indica és un “menjar d’àngels “ .  És un pa de pessic fet principalment amb clares d’ou , porta molt poca farina i no s’engreixina  el motllo, per tal de que la massa repti,  literalment,  per les seves parets. La seva particularitat més important, és que per mantenir la seva esponjositat,  s’ha de refredar cap per avall , amb un motllo especial, que té unes potes per aquest fi.
Aquestes festes, la meva cosina Agnès que té el blog De buen comer y algo más, i que aguanta pacientment les meves dèries culinàries i la meva  fal·lera  als motllos i estris de cuina , me n’ha regalat un. Així que , primer vaig fer l’ Angel food  clàssic, però va desaparèixer abans de ser immortalitzat  per una fotografia.
 Avui he fet aquest en versió xocolata, i he procurat fer les fotos ràpid , doncs ja tenia ven a prop una colla de depredadors .   
  

 Angel food cake de xocolata:
Ingredients :
-9 clares d’ou ( jo les he posat pasteuritzades)
-1/4 cullereta de sal
-1 cullereta de cremor tàrtar
-200 gr. sucre
-2 culleretes de extracte de vainilla
-75 gr. farina
-40 gr. cacau sense sucre (Cacau Valor)


Procediment:
1-Barrejar les clares amb el cremor tàrtar i la sal, una miqueta.
2-Montar les clares a punt de neu.
3-Posar la vainilla i mesclar.
4-Afegir el sucre, poc a poc, sense deixar de batre.
5-Tamisar la farina amb el cacau i barrejar poc a poc amb les clares.
6- Repartir la massa en un motllo d’alumini sense engreixinar, i coure  a 170 graus,durant 40 minuts aproximadament . Podem fer la prova del punxó als 25 0 30 minuts.
7-Treure’l del forn i deixar refredar cap per avall, durant una hora .
Aquest pas és especialment important, perquè és al que fa que el pastís es mantingui alt i no s’enfonsi un cop fred.
8-Per desemmotllar, passar un ganivet pel voltant del motllo i pel tub central per tal de desenganxar-lo.
Es pot acompanyar amb una bola de gelat de vainilla o nata.
Si no tenim aquest motllo es pot utilitzar un motllo amb tub central que no sigui antiadherent  i refredar sobre una reixa.

12/1/12

CREMA DE CIGRONS AMB ESPINACS AL VAPOR


 Ja han passat les festes de Nadal, i anem força tips de tantes trobades gastronòmiques. Ara toca fer bondat i tornar a la rutina, els horaris ordenats i els menjars lleugers.
Per introduir les llegums a la dieta diària, faig aquesta crema de cigrons, que és molt suau i lleugera. Amb els espinacs fan un plat molt nutritiu . A casa agrada molt.



Crema de cigrons amb espinacs al vapor

 Ingredients:
-300gr de fulles d’espinacs fresques i netes
-120gr de cigrons secs o farina de cigrons.
-200gr de cebes pelades i tallades en quatre trossos.
-200gr de pastanaga tallada a trossos
-150gr de nap tallat
-3 grans d’all
-50gr d’oli d’oliva suau
-1 cullereta de sal
-Pebre
-1000gr d’aigua
-Dauets de pernil fregit.


Procediment tradicional:
1-Col·locar els espinacs a la safata del vapor .
2-A la olla posar l’aigua,la farina de cigró, la ceba, el nap, la pastanaga, els alls, l’oli i la sal.
3-Col·locar la safata en la seva posició, tapar i coure 25 minuts.
4-Reservar els espinacs, i triturar la resta fins aconseguir una crema fina. Salpebrar al gust.
5- Servir amb els espinacs pel damunt i uns dauets de pernil fregit.
 
 Procediment Thermomix:
1-Col·locar els espinacs en el Varoma  i reservar.
2-Triturar els cigrons 30 segons , velocitat 9.
3-Afegir l’aigua, la ceba, el nap, la pastanaga, els alls, l’oli i la sal.
4-Col·locar el Varoma en la seva posició i programar 25 minuts, Temperatura Varoma, velocitat 1.
5-Retirar el Varoma, tapar amb el gotet i triturar 2 minuts , velocitat 8-9. Salpebrar al gust.
6- Servir amb els espinacs pel damunt i uns dauets de pernil fregit.

26/12/11

CANELONS


Per Sant Esteve,  a casa , de tota la vida s’han menjat canelons. És un plat típic de les taules catalanes i cada casa té la seva recepta . Tot i que la base sempre és la mateixa, cada família posa el seu toc personal que fa que els seus canelons siguin especials.
Canelons :
Ingredients:
-1 pit de pollastre del brou
-1 pit de pollastre,1 quart de pollastre,300 gr de carn de coll de porc, 2 fetges de pollastre
-2 cebes
-1 tomàquet
-1 branquilló de canyella
-una copeta de vi blanc o conyac
-3 cullerades de farina
-1/2 got de llet
-sal
-Oli  d’oliva
-Pasta de canelons
-Beixamel
Procediment:
1-Posar una cassola amb oli i enrossir  el tall, afegir el tomàquet obert per la meitat, una ceba tallada en quatre trossos i la canyella. Sofregir tot una mica  i tirar el vi o conyac , deixar evaporar i cobrir d’aigua. Fer ” xup xup” .
Un cop fet el rostit, reservar una tasseta de cafè del suc .
2- Picar el pit de pollastre bullit i el tall rostit .
3-Posar una paella amb oli i fregir la ceba tallada ben petita.
4-Afegir la el tall picat, barrejar i tirar la farina. Torrar una mica i posar la llet. Coure fins que quedi espès. Refredar.
5-Bullir la pasta dels canelons i reservar.
6- Preparar una safata pel forn, tirar la tasseta del suc del rostit i anar col·locant a sobre els canelons farcits.
7-Cubrir amb beixamel( jo l’hi poso una mica de nou  moscada ratllada).
8-Escalfar al forn a 180 graus, primer només amb el foc de baix , fins que faci xup xup , i finalment gratinar.