Sant Joan és ,per mi ,el dia oficial d’inici de l’estiu. Recordo que de petita , a la revetlla ens fèiem el primer bany a la piscina, i a més a més de nit.
La temporada d’estiu, quedava inaugurada amb la nit màgica de Sant Joan!!!.També , el meu avi Joan, aquesta nit, feia una gran foguera. Es lligava un drap mullat a la cintura i es posava un tros de paper de diari al darrera. Començava a ballar a voltat del foc, tot cantant una cançó popular:
«Jo te l’encendré.
lo tio, tio, tio,
jo te l’encendré,
lo tio de paper.
No me l’encendràs.
lo tio, tio, tio,
no me l’encendràs,
lo tio del detràs.»
I els nens anàvem al darrera seu, amb una metxa encesa , tot intentant cremar-li el paper de diari. Una divertida i ancestral manera de celebrar Sant Joan.
Avui la recepta és de la coca de Sant Joan , que també ens acompanya en la nit més curta de l’any, juntament amb el foc , i els envelats.
-25 gr de llevat fresc
-65 ml de llet tèbia
-125 gr de farina de força
Massa:
-300 gr de farina de força
-8o gr de sucre
-100 gr de mantega a temperatura ambient
-2 ous
-ratlladura de pell d’una llimona
-una copeta d’anís dolç aproximadament
-una copeta d’essència de tarongina aproximadament
-1 cullera petita de canyella
Decoració:
-1 ou batut-fruites confitades
-pinyons
-crema pastissera
-sucre
Preparació tradicional:
1-Primer farem la massa mare:Desfer el llevat amb la llet tèbia i afegir la farina i treballar la massa una mica.Deixar reposar fins que dobli el seu volum.
2-Barrejar la resta de la farina, els ous, el sucre, la ratlladura de llimona,la canyella, juntament amb la massa mare anterior, i treballar fins que tots els ingredients estiguin integrats. Afegir els ingredients líquids ( l’anís i la tarongina)poc a poc, és a dir , la quantitat que admeti la massa, fina aconseguir una massa lligada i elàstica.
3-Deixar llevar , fins que dobli el seu volum .
4-Tornar a treballar i amb un corró aplanar i donar la forma ovalada .Col·locar-la en una safata de forn sobre paper sulfurat i deixar llevar novament.
5-Pintar amb l’ou batut i decorar amb la fruita, pinyons ,sucre i la crema.
6-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament 20 minuts.
Preparació amb Thermomix:
1-En el got , fer pols el sucre , programant 30 segons , velocitat progressiva 5-10.2-Afegir la pell d’una llimona i picar 15 segons ,velocitat progressiva 5-10. Reservar.
3-Posar tots els ingredients de la massa mare i programar 12 segons, velocitat 4.
4-Retirar i formar una bola. Deixar llevar fins que dobli el seu volum.
5-Posar en el got la la farina, els ous, el sucre amb la ratlladura de llimona,la canyella, juntament amb la massa mare anterior i programar 30 segons , velocitat 6 . Afegir els ingredients líquids ( l’anís i la tarongina)poc a poc, és a dir , la quantitat que admeti la massa, fins que la massa es mogui formant una bola.
6-Seguir amassant 3 minuts , got tancat, velocitat espiga. Deixar reposar la massa , dins de la màquina , fins que dobli el seu volum.
7-Baixar la massa, de las parets amb l’espàtula i amassar novament 1 minut, got tancat, velocitat espiga.
8-Retirar la massa del got, sobre una superfície enfarinada i tornar a treballar i amb un corró aplanar i donar la forma ovalada .Col·locar-la en una safata de forn sobre paper sulfurat i deixar llevar novament.
5-Pintar amb l’ou batut i decorar amb la fruita, pinyons ,sucre i la crema.
6-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament 20 minuts.