24/6/11

COCA DE SANT JOAN



Sant Joan és ,per mi ,el dia oficial  d’inici de l’estiu. Recordo que de petita , a la revetlla ens fèiem el primer bany a la piscina, i a més a més de nit.
 La temporada d’estiu, quedava inaugurada amb la nit màgica de Sant Joan!!!.
També , el meu avi  Joan, aquesta nit, feia una gran foguera. Es lligava un drap mullat a la cintura i es posava un tros de paper de diari al darrera. Començava a ballar a voltat del foc, tot cantant una cançó popular:
«Jo te l’encendré.
lo tio, tio, tio,
jo te l’encendré,
lo tio de paper.

No me l’encendràs.
lo tio, tio, tio,
no me l’encendràs,
lo tio del detràs.»

I els nens anàvem al darrera seu, amb una metxa encesa , tot intentant cremar-li el paper de diari. Una divertida i ancestral manera de celebrar Sant Joan.

Avui la recepta és de la coca de Sant Joan , que també ens acompanya en la nit més curta de l’any, juntament amb el foc , i els envelats.

 Coca de Sant Joan:
Massa mare:
-25 gr de llevat fresc
-65 ml de llet tèbia
-125 gr de farina de força
Massa:
-300 gr de farina de força
-8o gr de sucre
-100 gr de mantega a temperatura ambient
-2 ous
-ratlladura de pell d’una llimona
-una copeta d’anís dolç aproximadament
-una copeta d’essència de tarongina aproximadament
-1 cullera  petita de canyella

Decoració:
-1 ou batut
-fruites confitades
-pinyons
-crema pastissera
-sucre

Preparació tradicional:
1-Primer farem la massa mare:Desfer el llevat amb la llet tèbia i afegir la farina i treballar la massa una mica.
Deixar reposar fins que dobli el seu volum.
2-Barrejar la resta de la farina, els ous, el sucre, la ratlladura de llimona,la canyella, juntament amb la massa mare anterior, i treballar fins que tots els ingredients estiguin integrats. Afegir els ingredients líquids ( l’anís i la tarongina)poc a poc, és a dir , la quantitat que admeti la massa, fina aconseguir una massa lligada i elàstica.
3-Deixar llevar , fins que dobli el seu volum .
4-Tornar a treballar i amb un corró aplanar i donar la forma ovalada .Col·locar-la en una safata de forn sobre paper sulfurat  i deixar llevar novament.
5-Pintar amb l’ou batut i decorar amb la fruita, pinyons ,sucre i la crema.
6-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament 20 minuts.

Preparació amb Thermomix:
1-En el got , fer pols el sucre , programant 30 segons , velocitat progressiva 5-10.
2-Afegir la pell d’una llimona i picar 15 segons ,velocitat progressiva 5-10. Reservar.
3-Posar tots els ingredients de la massa mare i programar 12 segons, velocitat 4.
4-Retirar i formar una bola. Deixar llevar fins que dobli el seu volum.
5-Posar en el got la la farina, els ous, el sucre amb la ratlladura de llimona,la canyella, juntament amb la massa mare anterior i programar 30 segons , velocitat 6 . Afegir els ingredients líquids ( l’anís i la tarongina)poc a poc, és a dir , la quantitat que admeti la massa, fins que la massa es mogui formant una bola.
6-Seguir amassant 3 minuts , got tancat, velocitat espiga.  Deixar reposar la massa , dins de la màquina , fins que dobli el seu volum.
7-Baixar la massa, de las parets amb l’espàtula i amassar novament 1 minut, got tancat, velocitat espiga.
8-Retirar la massa del got, sobre una superfície enfarinada i tornar a treballar i amb un corró aplanar i donar la forma ovalada .Col·locar-la en una safata de forn sobre paper sulfurat  i deixar llevar novament.
5-Pintar amb l’ou batut i decorar amb la fruita, pinyons ,sucre i la crema.
6-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament 20 minuts.

8/6/11

MAGDALENES AMB COBERTURA DE NÚVOL DE SUCRE



Fa uns dies va ser el meu aniversari . Amb aquest any , ja van 42 voltes al sol. Déu n’hi do, no?. Va ser un dia molt maco i em van fer molts regalets , que em van encantar. Em sento molt afortunada!.
 Alguns regals van ser culinaris, com aquest  aparador de cupcakes , que he fet servir per presentar aquestes magdalenes .
També la meva cosina Agnès, del Blog De buen comer i algo más, que és un encant , em va “enredar” , fen-me anar a la botiga Mamamuffins,  per preguntar una cosa , i em vaig trobar amb un regal per mi.  Un Kit de biberons amb boquilles  intercanviables  per decorar i un pot de xocolata boníssim. Quina sorpresa més maca no?.
Així que he fet aquestes magdalenes ,per estrenar tots els estris nous, amb una cobertura de núvol de sucre , molt bona, també de MamaMuffins.



 Magdalenes amb cobertura de núvol de sucre:
Ingredients:
-200 gr de sucre
- Pell de llimona o ratlladures
-2 ous
-170 gr de llet
-170 gr d’oli d’oliva suau
-270 gr de farina
-1/2  sobre de llevat químic
Ingredients per la cobertura:
-250 gr de mantega a temperatura ambient
-250 gr de sucre de llustre
-1 pot de Marshmallow fluff

 Procediment tradicional:
1-Batre el sucre amb els ous.
2- Incorporar l’oli i la llet i les ratlladures de llimona.
3-Tamizar la farina amb el llevat i incorporar amb moviments suaus.
4-Omplir ¾ parts dels motllos de magdalenes i deixar reposar a la nevera 15 minuts.
5-Coure al forn, a 180 graus , durant aproximadament 20 minuts.
Cobertura:
1-Batre la mantega amb el Marshmallow fluff i incorporar el sucre poc a poc fins aconseguir la consistència desitjada.
2-Omplir una mànega pastissera i decorar .

Procediment amb Thermomix:
1-Posar el sucre en el got i polvoritzar 20 segons, velocitat  progressiva 5-10.
2-Afegir la pell de la llimona i programar 20 segons, velocitat progressiva 5-10.
3-Incorporar el ous i batre 2 minuts, temperatura 37 graus , velocitat 5.
4-Afegir la llet i l’oli i barrejar 10 segons , velocitat 5.
5-Afegir la farina tamisada amb el llevat i mesclar 10 segons ,velocitat 3. Acabar de barrejar amb l’espàtula.
6-Omplir ¾ parts del motllos de magdalenes i deixar reposar a la nevera 15 minuts.
7-Coure al forn, a 180 graus , durant aproximadament 20 minuts.
Cobertura:
1-     Posar la papallona i batre la mantega amb el Marshmallow fluff 20 segons velocitat 3.
2-     Incorporar el sucre poc a poc fins aconseguir la consistència desitjada barrejant 20 segons ,velocitat 3 .
3-      Omplir una mànega pastissera i decorar .

22/5/11

CREMA D'ESPÀRRECS DE MARGE





A casa som aficionats a les sopes i cremes de tota mena. Són un bon plat , sobretot per sopar.
Ara , a més a més, ja tenim la Thermomix, una joguina fantàstica i amb la que les cremes, emulsionen d’una manera espectacular. Una raó més per explorar el món de les sopes i cremes.
Aquí teniu una recepta amb espàrrecs de marge , molt lleugera i deliciosa.

Crema d’espàrrecs de marge:

Ingredients: per 4 persones
-2 manats de espàrrecs verds (500 gr aprox.)Poden ser congelats.
-30 g. de oli d’oliva
-1 ceba (150 g. aprox.)
-6oo g. de brou de verdures o aigua.
-1 pessic de sal
-1 pessic de pebre negra mòlta
-175 g. de crema lleugera o nata de cuinar.
Procediment:
1-Rentar els espàrrecs .Treure la part dura ,i tallar a trossets. Reservar algunes puntes per decorar.
2-Escalfar l’oli en una cassola i sofregir les puntes d’espàrrec. Reservar.
3-En el mateix oli, sofregir la ceba tallada petita. Afegir els espàrrecs i saltar uns minuts.
4-Posar el brou o l’aigua, salpebrar i coure durant 30 minuts aproximadament.
5-Afegir la crema lleugera , i rectificar el punt de sal.
6-Triturar amb la batedora de mà.
7-Servir decorada amb les puntes d’espàrrec reservades.


Procediment amb Thermomix:
1-Rentar els espàrrecs .Treure la part dura ,tallar a trossets. Reservar algunes puntes per decorar.
2-Posar en el got l’oli i programar 3 minuts , Temperatura varoma, velocitat 1.
3-Afegir les puntes d’espàrrec i coure 2 minuts, Temperatura Varoma , gir esquerra i velocitat cullera . Reservar.
4- En el mateix oli afegir la ceba i picar 4 segons, velocitat 4 .
5-Sofregir 4 minuts , temperatura varoma, velocitat 1.
6-Afegir la resta d’espàrrecs i programar 2 minuts , temperatura Varoma, velocitat 1.
7-Posar el brou o l’aigua, salpebrar, i coure 25 minuts, temperatura 100 graus, velocitat 1.
8- Incorporar la crema lleugera i coure, 1 minut a temperatura 90 graus, velocitat 4.
9- En acabar, esperar a que baixi una mica la temperatura, rectificar el punt de sal i triturar  2 minuts , velocitat progressiva 5 a 10.
10 –Servir i decorar amb les puntes d’espàrrec reservades.

17/5/11

POLLASTRE AMB SALSA DE MANGO


Aquest plat és molt lleuger i té molt poc greix. El porro es fa amb molt poc oli, i el pollastre es cou al vapor.

La combinació amb el mango és molt fresca i suau.

Pollastre amb salsa de mango:
Ingredients:
-600 gr de pollastre a filets fins.
-2 porros
-1 mango
-2 cullerades d’oli d’oliva suau
-sal
-Pebre
-1/2 got d’aigua
Procediment:
1-Netejar els porros, picar i saltar amb l’oli i l’aigua , durant aproximadament 12 minuts. Salpebrar i reservar una part.
2- Amb el porro restant, farcir els filets de pollastre, enrotllar i embolicar, un a un, amb paper film transparent , com si fos un caramel i coure al vapor , durant 20 minuts aproximadament.
3-Pelar el mango i trossejar. Coure , juntament amb el porro reservat, uns 4 minuts i triturar.
4- Desembolicar els rotllets de pollastre i tallar a rodanxes. Servir amb la salsa de mango.

13/5/11

PASTA A MARINERA


Avui he fet aquest plat de pasta per dinar. M’ha vingut de cara fer aquesta salseta marinera , que amb els calamars, les gambetes i les rossellones, fan un bon plat únic.

La salsa es pot fer amb antelació, i només caldrà fer bullir la pasta i barrejar-ho tot, en el moment de servir.

Pasta a la marinera:

Ingredients: per quatre persones.

-400 gr de pasta
-400 gr de tomàquet natural triturat
-1 ceba tendre
-1 gra d’all
-1 bitxo
-500 gr cloïsses o rossellones
-200 gr de gambeta pelada
-500 gr de calamar net i tallat a rodanxes
-1 copa de vi blanc
-oli
-sal
-pebre
-julivert picat

Procediment:

1- Posar les rossellones en remull , amb aigua i sal durant 30 minuts aproximadament.
2- Obrir-les al vapor i reservar.
3- Posar a escalfar oli en una cassola , fregir-hi les gambetes i reservar.
4- En el mateix oli, coure el calamar, i quan ja s’hagi begut l’aigua, tirar el vi blanc i evaporar .
5- Afegir la ceba picada amb l’all i el bitxo. Un cop cuita, afegir el tomàquet, salpebrar i coure aproximadament 15 minuts.
6- Un cop fet el sofregit, incorporar les gambetes i les rossellones i barrejar . Reservar.
7- Coure la pasta i mesclar amb la salsa.
8- Saltar tot junt, uns segons, a foc viu, i servir decorat amb una mica de julivert picat.

4/5/11

PATATES CASADES

Aquesta recepta és el clàssic guisat de patates amb carn. La meva àvia el feia molt sovint, i l’havia batejat amb el nom de patates “casades” en contraposició de les patates ” viudes” , és a dir, un guisat de patates, que també feia, però sense carn.

De petita recordo que no entenia d'on li venia aquest nom. Santa innocència!!!

Es diguin com es diguin, aquestes patates són boníssimes, i la carn queda molt tendre i melosa!!!

Patates casades:
Ingredients:
-500 gr de carn de vedella per guisar a trossets
-500 gr de patates
-3 o 4 dents d’all
-1 ceba
-4 cullerades de tomàquet triturat natural
-2 cullerades de vi blanc
-1 fulla de llorer .
- Oli
-Aigua
-Sal
-Pebre vermell
-1 cullereta de sucre

Procediment:

1- Posar oli en el fons de l’olla a pressió i fregir els alls.
2- Salar la carn i enrossir en el mateix oli.
3- Afegir el vi i deixar evaporar.
4- Cobrir la carn amb aigua i tancar l’olla. Un cop giri la vàlvula, coure durant 25 minuts i reservar.
5- En un altre cassola, posar a escalfar més oli i fregir la ceba tallada ben petita. Tirar el vi blanc, deixar evaporar i posar el tomàquet, amb una cullereta de sucre, sal i pebre vermell .
6- Un cop fet el sofregit , afegir les patates i la fulla de llorer. Cobrir d’aigua i coure 15 minuts aproximadament.
7- Finalment, posar la carn i coure uns 20 minuts més.