23/10/10

PANELLETS

S’apropa tot Sants i aquí a Catalunya és típic menjar castanyes,moniatos i els Panellets amb vi Moscatell.

Anys enrere, per Novembre feia molt fred i venia molt de gust menjar castanyes calentetes i el Panellets, que fets amb molta ametlla i molts pinyons, donaven moltes calories per fer front al començament de l' hivern.

D' un temps cap aquí, ja no fa tant fred, i sempre penso que en lloc de castanyes calentes, podria fer gelat de castanyes, però els panellets no hi poden faltar.

Aquesta recepta ja la feia la meva mare, i tot i que n' he provat d'altres em quedo amb aquesta, ja que queden molt melosos.

En aquesta foto els he presentat, de dalt a baix ,de pinyons, de maduixa, d'ametlla i de cafè.

RECEPTA:
Panellets:
Ingredients pasta base:
-250gr d'ametlla crua mòlta.
-250gr d'ametlla crua pelada sencera
-400gr de sucre
-1 patata petita de aproximadament 200gr
-Pell rallada d'una llimona, o 1 cullereta d'essència de llimona o vainilla.

Ingredients per les diferents varietats:

- de pinyons: 240gr de pinyons i 1 ou
- de coco: 100gr de coco ratllat i 1 rovell d'ou
- d'ametlles:80gr d'ametlla picada i 1 ou



1- Picar l'ametlla crua sencera,i barrejar-la amb la pols d'ametlla.
2-Bullir la patata amb pell i tot, pelar-la i fer-la puré i refredar.
3-Barrejar l'ametlla, la patata , el sucre i la llimona o la essència de vainilla, fins que quedi una massa uniforme. Amb aquesta massa podem fer tots els tipus de panellets.

-Per fer els de pinyons, prenem trossets de massa i fem boles petites, les passem per clara d'ou i les arrebossem de pinyons. les col•loquem en una plàtera , untada amb mantega, els pintem amb el rovell i els posem al forn a 200 graus de 8 a 10 minuts.

-Per fer de coco,mesclem la mateixa quantitat de volum(no del pes) de massa i de coco ratllat, fem boles i li donem la forma de piràmides petites, arrebossem amb coco ratllat i pintem amb el rovell d'ou. Coure igual que els altres.

-Per fer d'ametlla, fem igual que els de pinyons , però arrebossem amb l'ametlla.

-També podem fer d'altres gustos, com de maduixa , afegint essència de maduixa i una mica de colorant a la massa.
De cafè, afegint una cullereta de cafè instantani, i essència de cafè.
De xocolata, afegint cacau en pols.
Es poden fer del gust que vulgueu.


1 comentari:

Moltes gràcies per les vostres aportacions!
Si voleu contactar amb mi ,podeu escriure’m a: emma.gatzem@gmail.com, i us respondré el més aviat possible.