6/4/12

BACALLÀ AMB CEBA


 
Sembla que la Setmana Santa ve associada al bacallà. Tot i que, a casa, en mengem tot l’any, per aquestes dates hi és molt present .
Les receptes són infinites, però el més important de cuinar bacallà sec és el procés de dessalat. A casa, la meva àvia, que tenia una bacallaneria, ens va ensenyar un mètode, que és com el ritual del te , com et deixis un pas, ja no és el mateix.
Es tracte de anar canviant aigües, per tal de que el peix s’hidrati i vagi deixant anar la sal, però respectant uns temps establerts. És fàcil, però jo sempre haig de fer un cop d’ull a la recepta, perquè sinó, em deixo algun canvi d’aigua i el bacallà queda salat o dolç.
Aquesta recepta amb ceba és ideal per la Quaresma.




BACALLÀ AMB CEBA:

Dessalar el bacallà:

1-Cobrir els talls de bacallà sec amb aigua , dins d’un recipient tapat, i deixar-lo a la nevera durant 5 dies, amb la mateixa aigua.
2-Al 5è dia, per la nit canviar l’aigua i tornar a posar a la nevera.
3-El següent dia fer dos canvis d’aigua, un pel matí i un per la nit .
4-Comprovar el punt de sal, si encara és massa salat , canviar una aigua més.

*Aquest mètode és per talls gruixuts, com el morro de bacallà, si volem dessalar talls més finets, com les penques, fer el mateix procés però menys dies.

Recepta:

Ingredients:
-8 talls de bacallà dessalat
-4 cebes
-500gr de tomàquet natural triturat
-Vi blanc
-Pebre vermell
-Sucre
-Sal
-Canyella en pols
-Farina
-Pa ratllat
-Oli
-Tires de pebrot escalivat, per decorar.(opcional)

Procediment:
1-En una paella amb oli, caramel•litzar 3 cebes tallades en juliana amb un polsim de sal i reservar.
2-Fer un sofregit amb la ceba restant,oli, el vi, el tomàquet, una cullereta de cafè de pebre vermell, sal, una cullereta de sucre, i un polsim de canyella. Reservar.
3-Fregir el bacallà enfarinat i reservar.
4-En una safata pel forn, posar un llit de ceba, a sobre el bacallà fregit.
5-Cobrir amb el sofregit passat pel xino.
6-Posar pa ratllat pel damunt i decorar amb les tires de pebrot vermell .
7-Gratinar al forn i servir.

3 comentaris:

  1. Sempre m'ha agradat el bacallà però en faig poc, em fa pal tot el procés de desalar però ara que m'has possat els dies potser m'engresco més.
    Guarda energies per la inauguració eh!!!!!!

    ResponElimina
  2. jajaj jo soc com la Nuria el fet de desalar em fa una mandra pero m'agrada molt el bacalla aixi que m'animare aviat jejej .petons

    ResponElimina
  3. Amb ceba el trobo deliciós. T'ha quedat fantàstic. Ja m'agradaria poder-lo tastar :)

    Petonets!

    ResponElimina

Moltes gràcies per les vostres aportacions!
Si voleu contactar amb mi ,podeu escriure’m a: emma.gatzem@gmail.com, i us respondré el més aviat possible.