24/6/11

COCA DE SANT JOAN



Sant Joan és ,per mi ,el dia oficial  d’inici de l’estiu. Recordo que de petita , a la revetlla ens fèiem el primer bany a la piscina, i a més a més de nit.
 La temporada d’estiu, quedava inaugurada amb la nit màgica de Sant Joan!!!.
També , el meu avi  Joan, aquesta nit, feia una gran foguera. Es lligava un drap mullat a la cintura i es posava un tros de paper de diari al darrera. Començava a ballar a voltat del foc, tot cantant una cançó popular:
«Jo te l’encendré.
lo tio, tio, tio,
jo te l’encendré,
lo tio de paper.

No me l’encendràs.
lo tio, tio, tio,
no me l’encendràs,
lo tio del detràs.»

I els nens anàvem al darrera seu, amb una metxa encesa , tot intentant cremar-li el paper de diari. Una divertida i ancestral manera de celebrar Sant Joan.

Avui la recepta és de la coca de Sant Joan , que també ens acompanya en la nit més curta de l’any, juntament amb el foc , i els envelats.

 Coca de Sant Joan:
Massa mare:
-25 gr de llevat fresc
-65 ml de llet tèbia
-125 gr de farina de força
Massa:
-300 gr de farina de força
-8o gr de sucre
-100 gr de mantega a temperatura ambient
-2 ous
-ratlladura de pell d’una llimona
-una copeta d’anís dolç aproximadament
-una copeta d’essència de tarongina aproximadament
-1 cullera  petita de canyella

Decoració:
-1 ou batut
-fruites confitades
-pinyons
-crema pastissera
-sucre

Preparació tradicional:
1-Primer farem la massa mare:Desfer el llevat amb la llet tèbia i afegir la farina i treballar la massa una mica.
Deixar reposar fins que dobli el seu volum.
2-Barrejar la resta de la farina, els ous, el sucre, la ratlladura de llimona,la canyella, juntament amb la massa mare anterior, i treballar fins que tots els ingredients estiguin integrats. Afegir els ingredients líquids ( l’anís i la tarongina)poc a poc, és a dir , la quantitat que admeti la massa, fina aconseguir una massa lligada i elàstica.
3-Deixar llevar , fins que dobli el seu volum .
4-Tornar a treballar i amb un corró aplanar i donar la forma ovalada .Col·locar-la en una safata de forn sobre paper sulfurat  i deixar llevar novament.
5-Pintar amb l’ou batut i decorar amb la fruita, pinyons ,sucre i la crema.
6-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament 20 minuts.

Preparació amb Thermomix:
1-En el got , fer pols el sucre , programant 30 segons , velocitat progressiva 5-10.
2-Afegir la pell d’una llimona i picar 15 segons ,velocitat progressiva 5-10. Reservar.
3-Posar tots els ingredients de la massa mare i programar 12 segons, velocitat 4.
4-Retirar i formar una bola. Deixar llevar fins que dobli el seu volum.
5-Posar en el got la la farina, els ous, el sucre amb la ratlladura de llimona,la canyella, juntament amb la massa mare anterior i programar 30 segons , velocitat 6 . Afegir els ingredients líquids ( l’anís i la tarongina)poc a poc, és a dir , la quantitat que admeti la massa, fins que la massa es mogui formant una bola.
6-Seguir amassant 3 minuts , got tancat, velocitat espiga.  Deixar reposar la massa , dins de la màquina , fins que dobli el seu volum.
7-Baixar la massa, de las parets amb l’espàtula i amassar novament 1 minut, got tancat, velocitat espiga.
8-Retirar la massa del got, sobre una superfície enfarinada i tornar a treballar i amb un corró aplanar i donar la forma ovalada .Col·locar-la en una safata de forn sobre paper sulfurat  i deixar llevar novament.
5-Pintar amb l’ou batut i decorar amb la fruita, pinyons ,sucre i la crema.
6-Coure al forn a 180 graus durant aproximadament 20 minuts.

9 comentaris:

  1. Què boniques aquestes tradicions. Jo també recordo les revetlles d'infantesa a Vallromanes com l'inici de l'estiu. El meu padrí ja tenia preparada la piscina i l'endemà ja ens llevàvem impacients pel primer bany...
    La coca t'ha quedat estupenda. L'any que ve provaré això de la massa mare, a vuere si em surt una mica més flongeta!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  2. Quina pinta mésbona i quines records més bonics!! Per mi Sant joan també és la inauguració oficial de l'estiu!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Emma quins records jejeje la veritat que eren estones divertides,ara la coca increible ,te una pinta molt bona,petons

    ResponElimina
  4. Una coca preciosa, i la decoració molt original
    Bona cuina

    ResponElimina
  5. No va quedar ni rastre dela coca, oi? M´agrada que es conservin les tradicions.

    Salut.

    ResponElimina
  6. Nosaltres abans passàvem la nit a la platja i ens banyàvem conills de matinada.
    T'ha quedat molt bé la coca!!

    ResponElimina
  7. Hola!
    Aquests records.... són tan especials i tan macos.. tant com aquesta coca que t'ha quedat guapisimaaaa!
    Petons

    ResponElimina
  8. Nena et felicito vaja la coca de Sant Joan, segur que no en va quedar.....petonetsssssssssssssssss

    ResponElimina

Moltes gràcies per les vostres aportacions!
Si voleu contactar amb mi ,podeu escriure’m a: emma.gatzem@gmail.com, i us respondré el més aviat possible.